Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından "Zonguldak'ın Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi " projesi yürütülmüştür. Projenin sonunda sonuçların kamuoyuna lanse edimesi amacıyla 9 Mart 2020 tarihinde Zonguldak Öğretmenevi'nde bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın yanı sıra BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, BAKKA Genel Sekreteri Muhammet Ali Oflaz ile kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.
Açılışta katılımcılara hitap eden Vali Bektaş, ilin jeolojik mirasına önem verdiklerini vurgulayarak Türkiye’nin 2. Jeopark alanını ilimizde oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Vali Bektaş; "Jeopark hayatla birlikte bir jeolojik varlık demek, jeolojik varlıkları önce tespit edeceksiniz, korumaya çalışacaksınız sonra da onu değerlendireceksiniz. Jeolojik varlığı hem koruyup hem sürdürebilecek bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. İlimizin bir endüstriyel geçmişi ve eski bir yapısı var, konuyla ilgili otoriteler Zonguldak'ta bir jeopark oluşturmaya müsait, yeteri kadar potansiyelin mevcut olduğunu ifade ediyorlar." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Balıkesir Üniversitesi Dr. Erdal Gümüş çalıştayın moderatörlüğünü gerçekleştirdi. Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Soykan Zonguldak'ın jeoturizmi konulu sunum yaptı. Bartın Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ve Tios antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Profesor Dr. Ünal Akkemik, Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve TTK emeklisi yerel tarihçi Ekrem Murat Zaman'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Zonguldak'ın jeoturizmi, jeomorfolojisi, endüstriyel mirası, arkeolojisi ve karaelmas jeoparkı, yabani hayatı ve kömür konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Balıkesir Üniversitesi’nden Abdullah Soykan’da yaptığı konuşmada, Zonguldak’ta jeopark olma potansiyelinin olup olmadığını araştırdıklarını, Zonguldak'ın jeolojik özelliklerinden ekonomisine kadar çok özel bir yer olduğunu ve 7 aylık bir sürenin sonunda konuyla ilgili olarak fizibilite raporunu tamamladıklarını iletti.
Hazırlanan rapor Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının çevrim içi kütüphanesinde de yayımlanmıştır.