UNESCO’nun Doğa Bilimleri Sektöründe öne çıkan programlarından biri olan UNESCO Yerbilimleri Programı kapsamındaki Küresel Jeoparklar konusunda farkındalığın arttırılması ve ülkemizde jeopark yönetimi konusunda kapasite geliştirilmesinin sağlanması amacıyla 29 Nisan – 1 mayıs tarihleri arasında Zonguldak Valiliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve UNESCO Genel Merkezi Yerbilimleri ve Jeoparklar Bölümü iş birliğiyle, Zonguldak’ta gerçekleştirilen “International Workshop on Geopark Management/Jeopark Yönetimi Uluslararası Çalıştayı”nda uzmanların deneyim paylaşımı, sunumları, alan ve jeosit gezileri ile yuvarlak masa tartışmaları yapılmış olup, çeşitli UNESCO Jeoparklarının da tanıtılmasına imkan tanınmıştır. Aday Zonguldak Kömür Jeoparkı ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya UNESCO Genel Merkez Temsilcileri ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyeleri’nin yanı sıra İl Protokolü, ilgili Bakanlık ve Kurum Temsilcileri, Üniversite Öğretim Üyeleri, ulusal, küresel ve aday jeopark temsilcileri, ZBEÜ ile TED Zonguldak Koleji gönüllü öğrencileri ile Zonguldak Kömür Jeoparkı paydaş ve personelleri katılım sağlamışlardır.
Programın ilk gününde Zonguldak Valisi, Jeopark Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa TUTULMAZ, UTMK Başkan V. Jeopark Teknik Koordinatörü Prof. Dr. Sn. Nizamettin KAZANCI, Zonguldak Bld. Başkanı, Jeopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Sn. Ömer Selim ALAN, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Sn. İsmail Hakkı ÖZÖLÇER açılış konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir. Ardından; UNESCO genel merkez üyeleri olan Dr. Sn. Özlem Adıyaman LOPES, Dr. Sn. Sophie JUSTİCE ve Dr. Sn. Alireza AMRİKAZEMİ küresel jeoparklar ağına ilişkin bilgiler içeren sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Oturum yürütücülüğünü UTMK Jeolojik Miras ve Jeopark İzleme Grubu üyesi ve Kula-Salihli Global Jeoparkı Koordinatörü Prof. Dr. Sayın Tuncer DEMİR’in yaptığı oturum soru-cevap bölümüyle sona ermiş olup, ardından UZKJ 2. Teknik Koordinatörü Prof. Dr. Sn. Yeşim BÜYÜKMERİÇ’in ‘UNESCO Küresel Jeopark Adayı, Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeositleri’ isimli sunumu gerçekleşmiştir. Oturumun ardından kent merkezindeki jeositler gezilmiştir.
Programın ikinci günü, Zonguldak'tan Filyos'a tren yolculuğuyla başlayarak Filyos, Devrek ve Ereğli’deki çeşitli jeositlere kara yoluyla yapılan teknik gezilerle Prof. Dr. Sn. Yeşim BÜYÜKMERİÇ, Ekrem Murat ZAMAN ve Arda YILMAZ rehberliğinde tamamlanmış olup, gün sonunda yuvarlak masa tartışmaları ile jeositlere dair değerlendirmeler yapılmıştır.
Zonguldak Kömür Jeoparkı İdari koordinatör yardımcısı Sn. Mehmet ÇETİNKAYA’nın yaptığı ‘Zonguldak Kömür Jeoparkı'nın Yönetim Organı Ve Faaliyetler” isimli sunumu ile başlayan programın son günü, konuk küresel jeopark ve aday jeopark temsilcilerinin sunumları ile soru-cevap şeklindeki karşılıklı bilgi akışı sayesinde son derece verimli bir şekilde tamamlanmıştır.
Çalıştay, Madenci Korosu'nun programı eşliğinde yapılan gala yemeği ile son bulmuştur.