14 Mart 2024 - 49 Okunma

UNESCO tarafından 2021 yılında alınan kararla dünyanın sahip olduğu jeoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan ve ilki Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliğin (IUGS) öncülüğünde 2022 yılında yapılan “Dünyanın En İyi 100 Jeolojik Miras Alanı“ gerçekleştirilmiştir. Bu yılda ikinci yüz en iyi jeolojik miras alanı ile anahtar jeolojik alanların belirlenmesi Ağustos-2024 tarihinde Güney Kore’de Dünya Jeoloji Kongresinde belirlenecektir. Bu kongre öncesinde, UNESCO Türk Milli Komisyonu(UTMK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK), Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 14 Mart 2024 tarihinde “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük için Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” MTA Kültür Merkezi Sadrettin Alpan Salonu’nda başta jeoloji mühendisleri olmak üzere harita mühendisleri, coğrafyacılar, mimarlar, şehir plancıları, peyzaj mimarları, öğretmenler, maden mühendisleri, profesyonel turist rehberleri ile üniversite, kamu, özel sektör firmalarının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Katılımcılar tarafından yapılan oylama sonucunda, jeolojik miras listesinde  Zonguldak kömür jeoparkının 4 jeositi yer almıştır.

Yaklaşık 700.000 yıl öncesinden günümüze kadar olan dönem hakkında iklimsel kayıtları içermesiyle Sofular Mağarası 31. sırasından Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik miras listesine girmiştir.

Belirlenen en önemli 100 Jeolojik miras listesinde olmamasına rağmen, 171 mirasın açıklandığı listede; Türkiye’nin en uzun onuncu, Zonguldak’ın ise en uzun ikinci mağarası olan, içinde bulundurduğu çökellerin Geç Devoniyen ve Erken Karbonifer dönemini temsil eden, aynı zamanda mağaranın duvarlarında Paleotetis-Reyik okyanusunun kalıntılarını gördüğümüz denizel yaşamı temsil eden mercan fosilleri gibi organizmalara ait kalıntılar bulunduran Gökgöl Mağarası 125. Sırada yer alırken, Namuriyen yaşlı Alacaağzı Formasyonu'nun üst kesimlerinde, kömür damarları en iyi gözlemlenebildiği Alacaağızı Karboniferi (Taşkömürü yatağı) 136. Sırasında, mağara sistemi karstik drenaj ve yeraltı rezervuar – akifer ilişkisini anlamak bakımından oldukça büyük bir öneme sahip Cumayanı Mağarası ise 140. Sırasında yer almıştır.

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler