G-46 Filyos Ekopark’ı, Zonguldak 100.Yıl Vakfı tarafından ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yılı anısına ‘100.Yıl Atatürk Hizmet Köyü’ ismiyle hayata geçirilen bir projedir. Zonguldak İli’nin kültürünü, ekonomisini ve özellikle madencilik sektörünü geliştirmek, yöresel el sanatları ürünlerinin yurt içinde ve dışında tanıtmak amacıyla, dönemin Zonguldak Valisi Galip Demirel’in başkanlığında kurulan Vakıf’ın 1982 yılında başlattığı proje, daha sonraki yıllarda da Zonguldak Vali’lerinin ve İl Genel Meclisi Üyelerinin verdiği destek ile İl Özel İdare Müdürlüğü’nce 2000 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Proje Alanı Zonguldak-Ankara karayolu üzerinde ve Zonguldak-Devrek-Çaycuma yol ayırımında Gökçebey İlçesine Bağlı Bakacakkadı mevkiinde bulunmaktadır.
Tesis, Gökgöl ve Çayır Mağaraları, Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri, gibi görmeye değer yerlere ve jeositlere en fazla 40-50 dakikalık mesafededir. Filyos Ekopark’ı, bir başka deyişle 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü, 194 dönüm arazi içerisinde yer almakta olup, 33 oda kapasiteli bir otel ve 5 adet bungalow tipi ev ile ziyaretçilere hizmet vermektedir. Yine otele ait 200 kişilik sinema düzeninde toplantı-konferans salonu, 230 kişilik restaurant-bar bölümleri yer almaktadır. Ayrıca 350 kişilik açık havuzu, 150 kişilik su üstü gazinosu da hizmet vermektedir. 194 dönüm arazi içerisinde tenis kortları, futbol sahası, çay köşkü, sera-piknik alanları, at çiftliği, gezi parkları, amfitiyatro ve hediyelik eşya reyonları bulunmaktadır. Ekopark sahip olduğu otel ve bungalowlar ile konaklama, konferans salonu ile çeşitli toplantılar, tenis kortu, futbol sahası, yüzme havuzu ve kamping alanı ile spor ve rekreasyonel aktiviteler için yıl boyu hizmet veren, ancak yoğunluğun yaz aylarında arttığı bir tesistir. Mevcut yerleşkede bu kullanımların yanı sıra doğal olarak yayılan çınar meşçerelerinin ve onun alt örtüsünün yer aldığı rezerv parseller de bulunmaktadır.
100.Yıl Atatürk Hizmet Köyü Projesinin en önemli uygulaması Arboretum oluşturmak olmuştur. Arboretumlar çevre ve doğa bilinci yaratmada, halka rekreasyonel olanaklar sunmada etkin olarak kullanılabilecek alanlardır. Bu alanlar, bitki türlerinin, genetik materyalin korunduğu ve süreklilikleri için gerekli çabaların gösterildiği ve bilimsel araştırmaların yapıldığı ortamlar olması yanında, oluşturdukları sosyal ve estetik mekânlarla bölge halkının yaşamında da önemli rol oynarlar. Pek çok bitkinin estetik yönlerini, doğal güzelliklerini merak eden insanlara bu özellikleri yakından görme ve inceleme fırsatı sağlarlar. Böylelikle Nisan 2006’daki ilk aşamada 26 adet iğne yapraklı, 66 adet yapraklı ağaç ile 87 adet çalı olmak üzere toplam 179 adet bitki dikilmiştir. Daha sonra uygulama projeleri geliştirilmiş ve günümüze kadar 125 türe ait 2 bin 400'ü aşkın ağaç ve bitki çeşidinin dikimi yapılmıştır. Yerel bitkileri tanıtmayı ve bu sayede hem bölge halkının hem de turistlerin doğaya olan farkındalığını arttırmayı amaçlayan projenin uygulama aşamaları halen devam etmektedir.